VezetőségA Magyar Bábjátékos Egyesület vezetősége
Urbán Gyula Urbán Gyula - elnök 1938. május 24.-én születtem Székesfehérváron.
A budapesti Fazekas Mihály gimnáziumban érettségiztem; kitüntetéssel.
1963-ban végeztem a prágai Színművészeti Főiskola /Akademie Múzickych Umení v Praze/ rendező-dramaturg szakán, mint ösztöndíjas, vörös-diplomával. Azóta az Állami Bábszínház, majd annak jogutódja, a Budapest Bábszinház rendezője vagyok.

Főbb rendezéseim:
Budapesten:
Petőfi: János Vitéz
Bartók: Falun
Arany: Toldi
Urbán: Minden egér szereti a sajtot
Urbán: Nagy bujócska
Urbán: Kacsalaki rejtély
Urbán: A két kicsi pingvin
Odüsszea
Kalevala, stb…
Csehországban:
Urbán: Hupikék Péter
Petőfi: János Vitéz
Ausztriában:
Dukas: A bűvészinas
Haydn: Szerenád
Dániában:
Urbán: A világ teremtése
Spanyolországban:
Örkény: Tóték
A. Jarry: Übü király
Lorca: Bernarda Alba háza
Lorca: Yerma
Venezuelában:
Urbán: Kacsalaki rejtély

A színházi munka mellett a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban rendezek, főleg saját darabokat.

Magyar Televízió:
Urbán: Minden egér szereti a sajtot
Urbán: Varázs-műhely /13 részes sorozat/
Urbán: Mozartról gyermekeknek /6 részes sorozat Fellegi Ádámmal/
Ravel: La Valze
Ránki: A furfangos csecsemő
A kuvaiti TV részére egy 36 részes sorozat
Tatay: Kinizsi, stb…

Irodalmi tevékenységem:
Apokrif krónika /versek KOZMOSZ kiadó/
Családi vadászat /versek 1973 MAGVETŐ kiadó/
Jelentések könyve /regény 1990 MAGVETŐ kiadó/
DÁVID /versek 1991 MAGVETŐ kiadó/
Levelek egy pusztuló kertből /regény 1993 MAGVETŐ/
A Hamburgi Kaszárnya/regény 2009 NOVUM VERLAG München/
Minden egér szereti a sajtot/ gyermekregény 2000 Dunakanyar/
Kacsalaki rejtély/gyermekregény 2002 Kráter/
Minden egér szereti a sajtot/ családi meseregény AZBUKA Szentpétervár/
Sampucli, az irígy perselymalac/családi meseregény LITTEWRA NOVA/
Itt a piros, hol a piros... /dráma 1983 Józsefvárosi Színház/
Kaméleon /musical 1984 Fővárosi Operettszinház/

Tanítottam a venezuelai ZULIA egyetemen, a spanyolországi Universidad de Alcalá de Heneres egyetemen, a pamplonai Escuela de Teatro de Navarra főiskolán, a dániai LO-SKOLEN főiskolán és a Columbia Egyetemen Chicagóban.

1995-ben a prágai egyetemen Master of Arts/MAGISTER/ tudományos fokozatot szereztem.

Szentirmai László Szentirmai László - alelnök A múlt század nyolcvanas évei elején, fiatal oktatóként úgy alakult az életem, hogy tragikus sorsú kollégám feladatai közül nekem osztották a bábjáték oktatását. Sebtében beiskoláztak a Népművelési Intézet emelt szintű képzésére. (1979.) Az azóta már legendássá lett „B” kategóriás tanfolyam három évig tartott. Többek között Koós Iván, Vízváry László, Kós Lajos, Balogh Géza, Báron László – egyáltalán a műfaj akkori legnagyobbjai - tanítottak bennünket. Aki akart az mindent megtanulhatott… engem örökre megcsapott a mozdonyfüst. Rátaláltam – vagy éppen rámtalált a bábművészet.

Az óvodában, az iskola kezdő szakaszában – ahova a műfaj klasszikus közönsége jár – „nevelési eszköz” a bábu, a játék neve pedig alkalmazott bábjáték.
Hamar kiderült számomra, hogy a bábjáték többet rejt, mint amit a közgondolkodás feltételez róla. Aztán évek sora alatt – cikkek, tanulmányok és tankönyvek segítségével – bemutattam, hogy mit nyerhet a pedagógus, hogyha birtokában van a bábjátszás ismeretének. Eleinte a megyében, aztán mind távolabb sikerült megismertetnem beigazolt felismeréseimet – mára már sikerült a hiteles szakértő szerepébe beleöregednem, hivatkozás lettem más intézményeknél írt szakdolgozatokban. Legmesszebb a távol-keleten, Taiwanban „tanítottam” érdeklődő pedagógusokat a bábjátékban rejlő különös lehetőségekre.

A bizonyítás céljával létrehozott nemzetközi találkozó, a „Zsákomban a bábom” fesztivál lassan negyed százada igazol. Nincs kontinens, ahonnan nem lett volna vendégművészünk. Európa, a környező országok és természetesen a haza, ahonnan a legtöbb produkció jött. Művészetpedagógiai konferenciáink elméleti oldalról igazolják a gyakorlatot.

Azt tettem, amit kellett – amit szerte a világban megtanultam bevittem a tantermekbe, letettem a tanítványok asztalára.

Kovács Hedvig Kovács Hedvig - titkár A Magyar Bábjátékos Egyesület, - melynek a gazdálkodásába belelátok – szigorú elszámolásos pályázatokon nyert, átlag évi egymillió forinttal szervezi a fesztiváljait és az amatőr bábosok életét. Egy drogos rehabilitációja ennek többszörösébe kerül. Vajon mennyi pénzt spórolhattunk volna meg, ha ez a dogos kellő időben találkozik egy bábcsoporttal, s ott megtudja, hogy még mi mindent lehet csinálni, hogy a szabadidő eltöltésének van más módja is, mint ahogy diszkóba menni, italozni, drogozni, felőrlődni…
Török György Török György 2001 óta bábozom. 2002 től 2008-ig a Levente Péter tanítványaként szerepeltem. 2003 óta vagyok tagja a Magyar Bábjátékos Egyesületnek. 2004 óta rendszeresen szerepelek a Komédium Színházban. Jelenleg a Palinta Társulattal zenélek óvodákban az ország egész területén.
Hajdúné Lovass Zsuzsa
Perneki Jánosné Valentínyi Ildikó Perneki Jánosné Perneki Jánosné Valentínyi Ildikó vagyok. Kecskeméten végeztem a Felsőfokú Óvónőképzőben 1962-ben, bábtanárom Bakkay Tiborné volt, aki a báb szeretetére és értő alkalmazására tanított minket. Alapfokú „C” kategóriás képesítést 1979-ben kaptam. Nagyszerű tanáraim és „bábos Anyáim” Mészáros Vinczéné és Séd Teréz szakmai és emberi példaképeim lettek, egész életemre meghatározva bábos világomat, tevékenységemet.1982-ben én is a „legendássá vált”(id. Szentírmai Lászlótól) emelt szintű „B” kategóriás tanfolyamon végeztem, úgy indulva bábos utamon, hogy nagyszerű tanáraimtól kapott tudásomat tovább kell adnom. Újpalotán bábcsoportot vezettem 8 évig és kerületi báb-munkaközösség vezetője voltam.1994-ben részt vettem a Főv. Pedagógiai Intézet „Gyújtópont”nevű innovációs bemutatkozásán bábjaimmal sikert aratva. 2005-ben megkaptam a „Közoktatási Szakértő” címet, szakterületem a bábjáték. 1995-ben a Kispesti Vigadó és a Bábjátékos Egyesület közös szervezésében.”Óvodai Bábos Nap”ot - igazából egy bemutatkozási lehetőséget, fesztivált próbáltam szervezni—sikertelenül. A következő évben az Orczi Kert Művelődési Házzal–al már sikeres volt a kezdeményezésem, majd a Pestújhelyi Közösségi Ház nagyszerű szervezésében idén már a 16. „Országos Pedagógus Napot” tartottuk meg! 1993-ban kezdeményeztem egy amatőr, elsősorban pedagógusok számára nyújtandó kitűntetés a „Mészáros Vinczéné” díj ill. emlékplakett alapítását és nyújtását a bábmozgalomban, oktatásban kiemelkedő tevékenységet végzők számára. Ezt a kitűntetést 2004-ben kaptam meg. Magánszemélyként egy akkreditált 60- órás bábtanfolyam alapítását és indítását kaptam meg „Bábtanfolyam a pedagógiai bábjáték és művészeti nevelés óvodai, iskolai alkalmazására”- címmel, 2001-ben, melyet Császár Ágnessel és Kovács Hedvíggel 8 évig sikeresen vezettünk - ez évben már nem tudtunk indítani. Tagja voltam a „Meseláda” bábcsoportnak, örömmel megyek elméleti előadást tartani és játszom gyerekeknek is meséket ha hívnak. Kitűntetéseim: 1987-ben „Miniszteri Dicséret”, 2000-ben „Pedagógus szolgálati Emlékérem”
Facsar-Veszeczky Andrea Facsar-Veszeczky Andrea Facsar-Veszeczky Andrea vagyok. Óvó néniként dolgozom Bicskén. Gyermekkorom óta készítek bábokat. Kezdetben ez saját szórakoztatásomat szolgálta, majd vegyült a pedagógiai bábjáték szakmaiságával. Néhány éve bábszobrokat készítek, melyek a magyar népmesei világban kalandoznak. Óvónői munkám mellett felkérésre darabokhoz vagy gyerekeknek bábjátszáshoz bábokat készítek. Legutóbbi önálló kiállításomnak a Budapest Bábszínház adott otthont.
A készítés mellett észrevétlenül váltam gyűjtővé. Külföldi utazásaink során vadászom az ország jellegzetes bábjait, s ha lehetőségeim engedik a hazafelé tartó úton már a bőröndben lapulnak.
Férjemmel megalakítottuk a Hokkedli Bábszínházat. Repertoárunk büszkesége az Égígérő paszuly mese feldolgozása. A további darabok és az olajozott működés még várat magára.
Főbb kiállításaim:
2006: Paraván nélkül - önálló bábkiállítás Bicskén majd Székesfehérvárott.
2009 tavasz: Fércelt lelkek - önálló bábkiállítás a Budapest Bábszínházban.
2009 ősz: Napkelet hősei és napnyugat katonái - bábgyűjteményem kiállítása férjem militária témájú kártyáival.
Mészáros Gyöngyvér Mészáros Gyöngyvér A soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskolán Józsa Éva tanárnő inspirálására kötöttem örök szerelmet a bábokkal, és a bábozással. Óvónőként akkreditált továbbképzés keretében mélyíthettem tudásomat a pedagógiai bábjáték vonalán, ahol záróvizsgám legnagyobb elismeréseként tanáraim meghívtak játékosnak saját bábcsoportjukba, a Meseláda Bábcsoportba. Kovács Hedvig, Perneki Ildikó, Császár Ágnes szárnyai alatt a gyakorlatban is próbára tehettem és gyarapíthattam tudásomat. Fellépéseinkkel az országszerte megrendezett bábfesztiválokon, mint az egyesület saját csoportja képviseltük a Magyar Bábjátékos Egyesületet. Urbán Gyula egyesületi elnök felkérésére Kovács Hedviggel (egyesületi titkár) a 2008as UNIMA kongresszuson kezdeményeztük az amatőr bábjátékosok képviseletének megindítását nemzetközi színtéren. 2009-ben szakvizsgát tettem a szarvasi Tessedik Sámuel Pedagiai Főiskola „Bábjáték az óvodában, iskolában” szakágán. A jelen és jövőbeli céljaim között szerepel, hogy egyszemélyes bábjátékaimmal gyarapítsam óvodásaim és a bábos fesztiválok nézőinek élményeit.