Egy bábcsoport bemutatkozása



„Játékra fel, kézzel-bábbal!”

A KÖSZI Kőszirmocskák Bábcsoportja

Vezető: Vári Ildikó

2009. februárjában kezdte működését a KÖSZI-ben / Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidőközpont/ a lelkes amatőr gyerekekből álló Kőszirmocskák Bábcsoport.
Márciusban nagy merészséggel beneveztek a Budapesti Gyermekbábosok Találkozójára, és ott ezüst minősítést kaptak.A zsűri döntése alapján Biatorbágyra is meghívták őket a Pest megyei versenyre, mint vendég előadókat.

A 2009/2010-es tanévben újult erővel kezdtek munkába. Asztali betlehemes játékukkal a Zeg-Zug Gyermekházban Kemény Henrik bábművész és a Magyar Bábjátékos Egyesület Vezetősége előtt mutatták meg magukat, majd színesítették a KÖSZI karácsonyi játszóházának programját.
2010. februárjában a Magyar Bábjátékos Egyesület támogatásával részt vehettek a Miskolci Templomi Bábjátékos Találkozón, ahol profi bábosok között szerepelhettek. /Ezúton is köszönik az Egyesület utazási támogatását./
2010. márciusban ismét a Budapesti Gyermekbábosok Találkozója volt. Az arany minősítést több csoport is megkapta, de a Kőszirmocskákat érte az a megtiszteltetés, hogy képviselhették a pesti gyerekeket az XVII. Országos Gyermekbábosok Fesztiválján Egerben.
A két és félnapos programot megelőzte a bábcsoport fellépése egy idősek otthonában, ahol sikerült mosolyt csalni a kedves nénik és bácsik arcára.
Bemutatkozó fellépésüket is megtartották a KÖSZI-ben. Eredetileg szabad téren szerettek volna játszani, de a kedvezőtlen időjárás beszorította őket egy terembe. Zsúfolásig megtelt a „nézőtér”, és a gyerekek bemutatták repertoárjukat:

Mit ér az állat, ha…/egyszerű marionett/
Reszkessetek egerek! /asztali bábjáték/
A világszép kecskebéka /asztali marionett/

Egerben nagy volt az izgalom, és nagyon jól érezték magukat.
A jutalom nem csak az elért ezüst minősítés volt, hanem a csoport megnézhette a Süsü, a sárkány című mesét profik előadásában, „kisvonattal” városnézésre vitték őket, este pedig, kitáncolhatták magukból a feszültséget. A bábcsoportok vezetői szakmai megbeszéléseken tanulhattak a profiktól, meríthettek ötleteket egymástól.

A Kőszirmocskák remélik, hogy sok vidám percet szereztek a közönségnek, és szeptembertől várják a bábozni vágyó gyerekeket a csoportba!
(Jelentkezés: személyesen a KÖSZI-ben, vagy a lestici@vipmail.hu e-mail címen.)