Beszámoló a tehetségnaprólTehetségnap a Bábozás jegyében a kőbányai Szervátiusz Jenő Általános Iskolában

„A közoktatásban működő tehetséggondozó műhelyek támogatása”

címmel, pályázott az iskola Kőmazsik bábcsoportja egy harminc órás program valamint egy tehetségnap megszervezésére.

Pályázatukat 2010-ben nyújtották be és 2011. februárjában 400 000Ft pénzbeli támogatást nyertek az Oktatásért Közalapítványtól.

Támogatóik köre még: Nemzeti Tehetség Alap, a NEFMI, a Magyar Bábjátékos Egyesület, és a Budapest Bábszínház

Pályázatuk részletesen kidolgozott egy harminc órás anyagot, mely egy mese bábszínpadra állítását, a tehetséges gyermekek kiválasztását, egyéni fejlesztési tervét, valamint a programot segítő mentor, jelen esetben Kovács Hedvig a Magyar Bábjátékos Egyesület vezetőségi tagja, segítő munkáját tartalmazta.
Kiemelten részletezte a folyamatot megkoronázó Tehetségnap programját, az eredmények mérését, a tehetséggondozó műhely fenntarthatóságára vonatkozó terveket, lehetőségeket.

2011. június 6-án megvalósult a Tehetségnap.

Az iskola tanulóinak egy része, szülők, óvónők, előadó, az iskola tanárai, meghívott vendégek tették tiszteletüket, hogy ne csak a bábos tehetségeket, hanem a képzőművészetben, írásban, prózamondásban, hangszeres játékban tehetséges gyerekek is megmutathassák mire képesek.

A program rövid megnyitó beszéde után Antalóczy Máté 4. osztályos tanuló hegedűjátékában, German Gergő 6. osztályos tanuló, Laczay Kiara 5. osztályos tanuló mesemondásában, és Murvai Celesztina 5. osztályos tanuló gitárjátékában gyönyörködhettünk.

Ezután az alsós évfolyamok tanulói bábkészítésben, rögtönzött meserészletek bábozásában vehetett részt.

Ezt követte a Kőmazsik bábcsoport bemutatkozása.
Megismerhettük Petrolay Margit A világszép kecskebéka című meséjét Dankovics Rita 8. osztályos tanuló felolvasásában. Betekinthettünk a harminc órás műhelymunkába, majd a megvalósult bábdarabot tekinthették meg a vendégek és az iskola tanulói, dolgozói.

A program Dr, Duró Zsuzsa tehetségről szóló előadásával folytatódott.

Zárásként Mészáros Gyöngyvér óvónő előadását láthattuk, mely szintén Petrolay Margit meséje alapján készült, mégis teljesen más, mint a gyermekek előadása.

Emelte a Tehetségnap sikerességét, hogy Petrolay Margit fia, Trencsényi László egyetemi tanár is tiszteletét tette iskolánkban, és megajándékozta a Kőmazsik tagjait.

A részt vevők és vendégek elismerően nyilatkoztak, és megtekinthették báb és képzőművészeti kiállításunkat, kipróbálhattak különböző bábtípusokat.

Minden mozzanatot rögzítettek a riportereink, fotósaink. Interjúkat készítettek a jelen levőkkel.
Külön köszönet illeti a Budapest Bábszínházat, amiért rendelkezésünkre bocsátott 20 db ismert mesékből származó professzionális bábot.

Öröm, és siker volt ez a nap!

Reméljük még sok ilyet sikerül megvalósítani.

Vári Ildikó pedagógus,
a Kőmazsik bábcsoport vezetője