Mészáros Vincéné díj



A Magyar Bábjátékos Egyesület 2004 óta minden évben díjazza azokat a pedagógusokat, akik kiemelkedő munkájukkal nagyon sokat tesznek a pedagógiai bábjáték fejlődéséért.

Urbán Gyula beszédének részlete, melyet 2004. április 27-én a X. Országos Óvodai Bábjátékos Találkozón, az első Mészáros Vincéné díjátadáson mondott:

"(...)
És nagy hálátlanság lenne, ha nem emlékeznénk meg nagy tisztelettel Dr. Mészáros Vincénéről, vagy ahogyan Ő szerette, ha nevezik: Zsóka Néniről. Mert Ő volt az, aki több mint fél évszázaddal ezelőtt a Rózsák terei óvónőképzőben elültette azt a magot, ami fává terebélyesedett, termőre fordult, és gyümölcseit mind a mai napig, és hitem szerint még nagyon sokáig élvezheti minden bábot és egymást szerető ember és emberpalánta. Zsóka Néni úttörője volt a bábjáték óvodai meghonosításának. Kiemelkedő munkát végzett a gyakorlatban, de ezen is túlmutat a pedagógiai bábjáték elméleti megalapozása terén kifejtett munkássága.
Egész életművén átsugárzik személyiségének legfontosabb összetevője, amit egyetlen bűvös erejű szóval fejezhetünk ki. Ez a szó a szeretet.
Ez a szeretet adott kulcsot a kezébe nagyon sokunk szívének megnyitásához. Ez a szeretet vonzott nagyon sokakat a bábok varázslatos világába. Ez talált visszhangra azok lelkében, akik tanítványaivá, követőivé, gazdag életművének folytatóivá váltak.
Amikor a Magyar Bábjátékos Egyesület úgy döntött, hogy „Mészáros Vincéné díjat” alapít, kettős cél vezette: Emléket szeretnénk állítani Zsóka Néninek, tisztelegni kívánunk hihetetlenül gazdag életműve előtt, és szeretnénk kifejezésre juttatni megbecsülésünket azok iránt, akik akár kollégaként, akár tanítványként osztoztak vele az általa követett nemes célokért folytatott munkában és nemes küzdelmekben, ma pedig ránk maradt gazdag örökségének megőrzőit, munkásságának folytatóit tisztelhetjük bennük.
Ma először kerül sor a „Mészáros Vincéné díj” ünnepélyes kiosztására. A díjakat Zsóka Néni fia, egyesületünk jelenlegi titkára, Dr. Mészáros Balázs adja át (...)"

Díjazottak

2011:
Koryürek Vera
Lellei Pál
Tóth László

2010:
Gyekiczki Istvánné
Fejes Józsefné
Szentirmai László

2009:
Granasztói Szilvia
Nánási Istvánné

2008:
Sára Lászlóné
Ferenczy Attiláné
Lovas Zsuzsa
Somogyi Zoltánné

2007:
Lovas Józsefné
Krausz Ignácné
Gréczol Béláné

2006:
Báron László
Arany Erzsébet
Czank Magda

2005:
Séd Teréz
Kemény Henrik
Nagy Katalin

2004:
Perneki Jánosné
Kissné Polyák Erzsébet
Hesp Edéné